güncel sağlık

güncel sağlık
.

MEYVE SUYU MU? NEKTAR MI? HANGİSİ ZARARLI

                                                             
Çocuklar ve gençlerin gün içerisinde yeterli seviyede meyve ve meyve suyu tüketmesi, sağlıklı bir neslin yetişmesi açısından çok önemli. 1-6 yaş arası çocuklar için günlük 120-180 gr., 7-18 yaş arası çocuklar için günlük 240-360 gr. meyve suyu tüketimi öneriliyor.


Meyve sularının sağlıklı beslenmede özel bir yeri var. Vücudun sıvı ihtiyacını gideren, çok çeşitli meyvelerin yararlı etkilerini vücuda kazandıran meyve sularını içmek de ayrıca çok zevkli. Dolayısıyla her zaman, her yerde meyve suyu içmeye özen gösterilmeli.


Peki meyve sularının özellikleri ve sağlığa yararlarını neler?
  • Bir bardak portakal suyu 110 kalori içeriyor ve günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Potasyum, folat ve B1 vitamini için iyi bir kaynak olan portakal suyu, vitamin B6, niasin, riboflavin (vitamin B2) ve magnezyum içeriyor. Portakal aynı zamanda en yüksek miktarda C vitamini içeren meyve suyu olma özelliği taşıyor. Portakalı sağlıklı besinler arasına sokan nedenlerden biri dokusunda, suyunda, etinde ve derisinde bulunan turunçgil flavonoidleri. Portakalda flavanoidlerden olan Naringin ve hesperidin isimli biyoaktif bileşenler bulunuyor. Flavonoidlerin kanser hücrelerinin gelişimini önlediği, kılcal damarları güçlendirdiği, antienflamatuar, antialerjik ve antimikrobik özelliklere sahip olduğu biliniyor. Pektin gibi doğal diyet liflerinden zengin olması da bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine, kan şekerinin dengelenmesine ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabiliyor.


  • Meyve suları içinde en yüksek miktarda karoteni kayısı içeriyor. Beta karoten aynı zamanda kayısıya turuncu rengini veriyor. Vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerin çalışması için gerekiyor. Üreme ve büyüme fonksiyonları için, bağışıklık sisteminin iyi çalışması açısından beta karoten büyük önem taşıyor. Kayısı, potasyum ve kuru madde içeriği yönünden de birinci sırayı alıyor. Bir bardak kayısı suyu günlük A vitamini gereksiniminin 1/3’ünü karşılayacak değere sahip.


  • Mango, C vitamini, beta karoten ve potasyum açısından; ananas ise C vitamini ve manganez açısından zengin. Havuçta ise A vitaminin ön öğesi olan karotenoidler bulunuyor.


  • Üzüm suyu kabuğu ve çekirdeğinden çok çeşitli ürünler elde edilerek tüketime sunuluyor. A, B ve C vitaminlerinden zengin olmasının yanı sıra bol miktarda potasyum ve demir içeriyor. Güçlü bir antioksidan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olan resveratrol, bioflavonoidler ve polifenollerin zengin kaynağı. İçeriğindeki proantosiyanidinler ve biyoflavanoidler kanı sulandırıcı etkisiyle pıhtılaşmayı engelliyor. Varis, tromboz, emboli ve diğer damar hastalıklarını önlüyor, damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Damarları genişleterek yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Antioksidan özelliği sayesinde vücutta oluşan serbest radikallerle savaşarak, hücrelerdeki yıpranmışlığı azaltıyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.


  • Şeftali suyu A ve C vitaminin yanında güçlü bir antioksidan ve A vitamini aktivitesi gösteren beta karotenden zengin. Sindirim sistemini olumlu yönde etkileyerek hazmı kolaylaştırıyor, ishal tedavisinde de oldukça etkili oluyor. İçerdiği diyet lifleri ve antioksidan maddeler, kalp damar sağlığının korunmasında ve kanserden korunmada etkili.


  • “Meyve suları, içerdikleri meyve konsantresi oranlarına göre farklı isimler alıyor. Yüzde 100 meyve konsantresi içerenlere “Meyve Suyu” deniyor, portakal, üzüm ve elmadan elde edilebiliyor. “Nektar” yüzde 25- 50 oranında meyve konsantresi içeriyor. Meyveli içecekte ise en az yüzde 10 oranında meyve konsantresi bulunuyor.


  • Aseptik karton ambalajlarda meyve suları, işleme ve ambalajlama teknolojisi sayesinde, hiçbir koruyucu katkı maddesi olmaksızın, ambalaj açılmadığı sürece aylarca taze kalabiliyor. Aseptik ambalajlama, ambalaj malzemesinin önceden sterilize edilerek üzerindeki muhtemel tüm mikroorganizmaların yok edilmesi, sterilize edilmiş bu paketlerin içine pastörize edilmiş meyve suyunun yine sterilize bir ortamda doldurulması ile gerçekleştiriliyor. Bu sayede ürünün içindeki besin değerlerini ve doğallığını kaybetmeden uzun süre korunabiliyor.


  • Meyve suları doğal olarak fruktoz denilen meyve şekeri içerirken, nektar ve meyveli içeceklerde sonradan eklenmiş şeker bulunabiliyor. Eklenen şeker miktarına göre meyve suları, nektar ve meyveli içeceklerin bir porsiyonundaki kalori oranı farklı olabiliyor. Yüzde 100 elma suyu ilave şeker içermediği için daha düşük kalori oranına sahip.