.

.
.

KARBONAT KÜRÜ

                                                                
Eskiden büyüklerimiz yemeklerden sonra özellikle akşam yemeklerinden sonra hazım için karbonatı suyla karıştırıp içerlerdi. Karbonat yani hamur kabartma tozu dediğimiz sodyum bikarbonatın vücuda çok önemli bir faydası var.



Severek yediğimiz pek çok gıda; et, bazı sebzeler, vazgeçemediğimiz peynir, limon, sirke ….(liste epeyce uzun) vücutta asit ortam yaratırlar. 



Kanımızın asit değeri 7.4 tür. (pH) Yani baza çok yakındır. Hücreler bu değerde normal işlevlerini görürler. Asit ortam oluştukça hücre faaliyetlerinde bozulma ve dengesizlik başlar. Bu da çeşitli hastalıklara neden olur. Hücreler asit ortam artınca ölürler. 


Nitekim bu tabloya Tıp diline ASİDOZ denir ve bu ortamı düzeltmek için hastaya damardan sodyum bikarbonat vermeye başlarız. Asidoz’u yaratan durumlar pek çok ciddi hastalıklar sonucu oluşur.



Yediğimiz asitli yiyeceklerin zararını azaltmak için; Her yemekten sonra, bir su bardağına karbonatın eriyebileceği ılıklıkta 2 parmak kadar suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup iyice karıştın ve için. Doktor Tülay Özsoy Özköseden alıntıdır