MOR PATATESİN FAYDALARI VE ZARARLARI

                                                                        

Ülkemizde yeni keşfedilmeye başlayan mor patates, 7.000 yıl önce Güney Amerika'daki İnka Krallarına mahsus, bir yiyecek olarak kabul edilmiştir.
ABD Tarım Bakanlığına göre en koyu mor renkli patatesler diğer mor patateslere göre dört kat daha fazla antioksidan içeriyorlar. Beyaz patateslere kıyasla on kat daha fazla antioksidan ve antosiyanin içeriyor. 'Mor Majeste' diye adlandırılan mor patates, günümüzde bazı ülkelerde yetişiyor. Antioksidan gücü, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana ve ıspanakla aynı sırayı paylaşıyor. Mor patates aynı zamanda iyi bir kompleks karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak biliniyor.Mor patates, hücreleri koruyan ve vücudu iyileştirmeye yardımcı olan antosiyaninler göz ve kalp sağlığını desteklemede, kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltmada ve daha birçok rahatsızlığın giderilmesinde aktif rol oynuyor. Mor Patates, antioksidan açısından çok zengin, beyaz patatesten on kat daha antioksidan ve antosiyanin içeren bir besin kaynağıdır. Mor Patates: Demir, folik asit, C vitamini, potasyum, B kompleksi, lif içeriği yüksek, mineraller ve karbonhidrat açısından zengindir. Şekerli bir tada sahip olan mor patates, pancarla patates arası bir tada sahiptir. Mor yiyeceklerde hücreleri korumaya ve vücudunuzu iyileştirmeye yardımcı olan, antosiyanin kimyasallar vardır. İçerdiği antosiyanin sayesinde kanser riskini önemli oranda azalttığı tespit edilmiştir. Obezite olanlar içinde kilo aldırmayan özelliğinden dolayı çok faydalıdır. Bronşlar, burun ve akciğer tıkanıklığı tedavisinde etkilidir. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır. Kızartma yapılarak tüketilmemelidir.  Zararları: Doğum kontrolü hapı gibi işlev görür. Çocuk sahibi olmak isteyen ve hamileler bu besini kullanmamalı.