ŞAMPUAN VE DETERJANLARIMIZDAKİ EN KÖTÜ MADDELER:SLS,SLES ve ALS

                                                                                

Sodyum Lauril Sülfat (SLS), Sodyum Lauret Sülfat (SLES) ve Amonyum Laurel Sülfat (ALS)
Sodyum lauril sülfat, sürfaktan, deterjan ve emülgatör özellikleri olan bir kimyasal. Binlerce değişik temizlik ve kozmetik ürününde kullanılıyor. Hemen hemen tüm şampuanlarda, saç derisi bakım ürünlerinde, saç boyaları ve sarartıcılarında, diş macunlarında, vücut sabunlarında, makyaj temizleme sıvılarında, fondötenlerde, sıvı sabunlarda ve tabii ki çamaşır deterjanlarında bulunuyor.
SLS’nin hammaddesi aslında hindistancevizi; ancak bu, doğal olduğu anlamına gelmiyor. SLS’nin pek çok alternatif adı var. Ürün etiketlerinde aşağıdaki maddelerden herhangi biriyle karşılaştığınızda, içinde SLS bulunduğunu anlayabilirsiniz:
  • Sodyum dodesil sülfat
  • Sodyum tuzlu sülfürik asit
  • Monododesil ester sodyum tuzlu sülfürik asit
  • Akiposal SDS
  • Aquarex ME
  • Aquarex metil
  • A13-00356
Skin Deep Kozmetik Veritabanı’ndaki araştırmaların, SLS’yi şu etkilerle ilişkilendirdiğini görüyoruz:
  • Cildi, gözleri ve ciğerleri tahriş eder
  • İç organlara zarar verebilir
  • Ekosistem için zehirlidir
SLS cilt tarafından kolayca emilir ve birkaç gün vücuttan atılmaz. Çeşitli kimyasallarla tepkimeye girerek kanserojen olduğu bilinen nitrozaminlere dönüşebilir. Bu da, nitrattan kaçınmak için salam-sosis yemeyen bir kişinin vücuduna, bu tür şarküteri ürünlerini tüketen birinden daha fazla nitrat girmesine sebep olur.
SLS’ye benzeyen bir diğer bileşik, sodyum lauret sülfat (SLES). Bu, aşırı kuvvetli olduğu için cildi çok kurutan SLS’nin yumuşatılmış hali. Ama ne pahasına? Laurethin sonundaki eth harfleri, etoksilasyon denen bir işlemden geçtiğini gösteriyor. Bu işlem sırasında içine eklenen ve bir hayli kanserojen olduğu bilinen etilen oksit, 1,4-dioksan denen, yine kanserojen bir madde açığa çıkarıyor.

Amonyum laurel sülfat (ALS) da köpük elde etmek için kullanılan bir bileşik. Çeşitli kozmetikler ve cilt temizleyicilerinde yaygın olarak kullanılıyor. ALS’nin taşıdığı riskler SLS’ninkilere çok benziyor.
Kaynak:
Dr. Mercola, Care2
Skin Deep Cosmetic Database
Walk in Beauty