PROBİYOTİKLER VE PREBİYOTİKLER NE İŞE YARAR?

                                                                             


Probiyotik ürünler aslında yüzyıllardır tüketilen hatta antik Roma dönemine kadar uzayan bir geçmişi olan besin grubudur. 


Çoğunlukla probiyotik ve prebiyotik ürünler birbirine karıştırılır. Probiyotikler canlı mikroorganizmalardır, prebiyotikler ise bu canlı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan besin öğeleridir.


En sık tükettiğimiz probiyotik besin yoğurttur, onun dışında bazı besinlere ilave edilebilirler veya supleman olarak da temin edilebilinir.


Faydaları ise sayısız diyebiliriz;


*Günde 2 porsiyon probiyotik besin tüketimi ile kötü kolesterol seviyesi düşmektedir.


*Barsaklardan toksik maddelerin kana karışmasını önler.


*Sindirim sistemini çalıştırır, özellikle kolon kanseri riskini minimuma indirir.


*İnsan yaşam ömrünü uzatır.


*Uyku öncesi tüketildiğinde rahatlatır, iyi bir uyku uyumanızı sağlar.


*Tükettiğiniz besinlerin sindiriminde ve enerjiye dönüşümünde rol alırlar, dolayısıyla zayıflamaya yardımcıdırlar.


*Bağışıklık sistemini güçlendirir.


*Barsaklarda zararlı bakterilerin oluşumunu önler.


*Sinir sistemini onararak depresyondan korur.



*Metabolizmayı düzenler.



*Antibiyotik kullanıldığında oluşabilen ishalin önlenmesinde etkilidir.



*Şeker hastalığında kan şekerini düzenler.


*İltihabi hastalıkların oluşumunu önler.


*Alerjik hastalıkların oluşumunu önler, oluşumunda tedaviyi hızlandırır.


*Böbrek taşlarının oluşumunu önler.


*Kabızlık sorununda faydalıdır.


*Mide hassasiyeti olanlar, onikiparmak barsağı ülseri olanlar biraz daha dikkatli tüketmelidirler.