YABANİ İĞDE YAĞI CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR

                                                                                   

40 mil­yon yı­la ula­şan bir geç­miş­ten, eko­lo­jik adap­tas­yon ye­te­ne­ği ile gü­nü­mü­ze ka­dar ulaş­ma­yı ba­şa­ran ya­ba­ni iğ­de, Uzak­do­ğu­’da de­ri has­ta­lık­la­rı, gü­neş ya­nık­la­rı, ya­ra ve il­ti­hap­lar, ök­sü­rük, mi­de ve mu­ko­za za­rı prob­lem­le­ri gi­bi bir­çok alan­da yay­gın ola­rak kul­la­nı­lı­yor. Ye­di­te­pe Ec­za­cı­lık Fa­kül­te­si Far­ma­kog­no­zi ve Fi­to­te­ra­pi Ana Bi­lim Da­lı Baş­ka­nı Prof. Dr Er­dem Ye­şi­la­da, ya­ba­ni iğ­de ya­ğı­nın eg­za­ma, ya­nık, der­ma­tit, ya­ra ve il­ti­hap­la­rın te­da­vi­sin­de yüz­yıl­lar­dır kul­la­nıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti.
CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR
Ome­ga 7’nin hüc­re za­rı­nın fi­zik­sel ve duy­gu­sal stres­ten ko­run­ma­sın­da önem­li bir rol oy­na­dı­ğı dü­şü­nü­lü­yor. Prof. Dr. Er­dem Ye­şi­la­da “O­me­ga 7, saç ve cilt­te gö­rü­len ku­ru­luk, ya­şa ve çev­re­sel fak­tör­le­re bağ­lı de­ri es­nek­lik kay­bı ve kı­rı­şık­lık­lar­la mü­ca­de­le ede­rek cilt­te göz­le gö­rü­lür bir iyi­leş­me sağ­lı­yo­r” şek­lin­de ko­nuş­tu.
DAMAR DOSTU
Ome­ga 7, cil­din su tut­ma ka­pa­si­te­si­ni ar­tı­ra­rak, göz ku­ru­lu­ğu ve­ya va­ji­nal ku­ru­luk gi­bi sı­kın­tı­la­ra da çö­züm su­nu­yor. Tır­nak­la­rı ve saç­la­rı güç­len­di­ri­yor. Cil­din kolajen üre­ti­mi­ne, es­nek­li­ği­nin ar­tı­rıl­ma­sı­na ve ha­sar­lan­mış cil­din iyi­leş­me­si­ne yar­dım­cı olan Ome­ga 7’den, bu özel­lik­le­rin­den do­la­yı koz­me­tik ve cilt ba­kım ürün­le­rin­de de ya­rar­la­nı­lı­yor. Ome­ga 7, vü­cu­dun yağ bi­rik­tir­me­si­ni en­gel­le­mek­te de, Ja­pon­ya­’da­ki bi­lim­sel araş­tır­ma­lar­la ka­nıt­lan­mış bir et­ki­ye sa­hip bu­lu­nu­yor. Araş­tır­ma­lar ome­ga 7’nin, yağ erit­me­nin ya­nı sı­ra, ye­ni­den yağ­lan­ma­ma ko­nu­sun­da da ba­şa­rı sağ­la­dı­ğı­nı or­ta­ya ko­yu­yor. Me­ta­bo­liz­ma­yı hız­lan­dı­ra­rak, vü­cu­dun in­sü­lin has­sa­si­ye­ti­ni ar­tı­rı­yor. Böy­le­ce vü­cut gli­ko­zu yağ ola­rak de­po­la­mak ye­ri­ne, ener­ji­ye dö­nüş­tü­rü­yor ve ki­lo kon­tro­lü ko­lay­la­şı­yor. Ome­ga 7, kalp da­mar sağ­lı­ğı açı­sın­dan da önem­li. Pal­mi­to­le­ik asit, da­mar­lar­da ge­zi­nen kö­tü ko­les­terol mik­ta­rı­nın dü­şü­rül­me­sin­de ve da­mar çe­per­le­ri­nin es­nek­li­ği­nin sağ­lam kal­ma­sın­da et­ki­li olu­yor.
Kaynak; SERDA KIVILCIM – BUGÜN GAZETESİ